pátek 15. dubna 2016

Borůvkový koláč do kulaté formy

Tématické fráze: boruvkovy kolac borůvkový koláč do dortové formy maslovy kolac borůvkový kompot borůvkový koláč do kulaté formy skvely boruvkovy kolac boruvkovy kolac do formy recept na borůvkový kompot borůvkový koláč recept maslovy ovocny kolac borůvkový kompot recept borůvkový máslový koláč s ovocem maslovy. Tématické fráze: nejlepší borůvkový koláč borůvkový koláč borůvkový koláč se zakysanou smetanou borůvkový koláč do kulaté formy lehký borůvkový koláč borůvkový koláč ze zakysané smetany borůvkový koláč kulatý borůvkový koláč do formy boruvkovy kolac se smetanou kulatý borůvkový koláč. Myslím, že se bude na koláč hodit i jiné ovoce.


Akorát jsem dala do těsta asi moc citronové kůry (z jednoho citrónu) a těsto hodně voní po citronech, že skoro přehluší vůni borůvek, tak na to pozor, jinak recept doporučuji. Do krému zamíchejte podmáslí a přidejte mouku smíchanou s ostatními suchými přísadami. Těsto nalijte do kulaté koláčové formy o průměru asi cm. Navrch rozvrstvěte borůvky a posypejte drobenkou.


Pečte ve vyhřáté troubě asi – minut, ke konci hlídejte. Po upečení nechejte koláč zchladnout. Je pár věcí, o kterých se dá směle říct, že jsou nejlepší na světě.


Patří mezi ně i borůvkový koláč. Koláč , který sníte do posledního drobku. Věřte tomu, že i na takový obyčejný borůvkový koláč mohou být kladeny velké požadavky. V naší rodině dokonce přísná kritéria. Existuje více receptů na různé druhy těst a varianty náplní, avšak hit léta, kynutý borůvkový koláč , je vždy spojen s tajemstvím geniálně jednoduché přípravy, jak ho pekly naše babičky.


Mnozí z nás často nostalgicky vzpomínají na doby, kdy jako děti dostali malý plecháček a vyrazili do lesa na borůvky. Na ni vylijeme tvaroh, který poklademe ovocem. Na ovoce nasypeme zbývající drobenku.


Borůvkový koláč do kulaté formy

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca minut. Teplota i čas jsou orientační, záleží na Vaší troubě. Koláč do kulaté formy recepty, které budete milovat. Všechno smícháme a polovinu směsi nasypeme do větší kulaté formy.


Na to vložíme omytá a oloupaná jablka nastrouhaná na hrubším struhadle a posypeme je cukrem a skořicí. Na jablka nasypeme druhou polovinu směsi a koláč zvolna upečeme ve vyhřáté troubě - minut. Doufám, že tu tenhle recept ještě není, ale.


Smícháme prosátou mouku a prášek do pečiva, přidáme jogurt, cukr a vejce a promícháme. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy , poklademe borůvkami a posypeme drobenkou. Borůvkový koláč s drobenkou pečeme na 1°C asi - minut, až je drobenka zlatavá.


Těsto bohatě posypeme omytými a okapanými borůvkami a zasypeme vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme přidat trošku mleté skořice. Na vrch dáme zbytek těsta.


Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech). Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní, kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví. V robotu smíchejte suroviny na mandlový korpus.


Natlačte jej do kulaté formy o průměru kolem cm. Pod těsto dávám pečící papír. Pokud to jde hůře, těsto se lepí, namočte si ruce do misky s vodou a pak to je hračka. Ač dělám těsto víceméně stále stejně, někdy lepí víc, někdy míň.


Když nelepí moc, tak jej. Všechny suroviny na těsto smícháme v misce pomocí mixéru (použijeme háky na kynuté těsto). Vypracujeme hladké těsto, které na pracovní desce rozválíme do požadované velikosti kulaté formy.


Pomocí válečku přendáme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 1stupňů dozlatova. Ahojky, holky nevím jestli to tema tu už je nenašla jsem …Ráda bych nějaký typy na recepty na buchtu ( koláč ) do klasické kulaté formy. Skvělé je, že za cca minut práce jde koláč do trouby.


Prostě vše dáte do mísy, vařečkou vymícháte do hladka a pak už jen nalijete na pečící papír a dáte ovoce dle chuti a co dům dal. Naposledy jsem na koláč dala kompotované jahody a celé jsem to na povrchu polila litrem vanilkového pudinku - viz. Stále více oblíbené jsou formy silikonové, a různé jsou už i dortové formy.


Materiály a technologie umožňují výrobcům neustále rozšiřovat nabídku a tak původní jednoduché kulaté nebo hranaté formy nahrazují mnohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky