Tématické fráze: křen s jablky kren s jablky recept kren jablkovy kren kren s jablkem křen s jablkem recept recept na křen s jablky strouhaný křen s jablky křen recepty jablka s křenem křen recept recepty kren recept křen s jablky křen s jabkama jablkový křen recept domácí křen recepty jablka s křenem recept jablkový křen. Pak jistě znáte vejmrdu, čili strouhaný křen s jablky. Co potřebujeme: 1g strouhaného křenu, 5g oloupaných a nastrouhaných jablek, ½ dcl octa (ideální je jablečný), 2g cukru, ½ dcl vody, trochu soli. Směs naplním do dobře vymytých skleniček a uzavřeme. Podáváme k vařenému masu nebo k uzenině.

Nakládaný křen s jablky. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Je pravda, že křen , nahoře pod víčkem trochu šedne, (tomu se asi nezabrání) ale na chuti nic neztratí. Tématické fráze: křen s jablky jablečný křen jablečný křen recept jablka s krenem recept kren s jablky jak naložit křen nakládaný křen s jablky jablečný křen recepty naložený křen s jablky recept na křen s jablky vejmrda křen k masu křen s jablky recept domaci křen recept na jablečný křen naložený křen kren.
Směs strouhaných jablek s křenem můžeme v uzavřených sklenicích dlouho skladovat. Obdobně dlouho lze uchovávat i šťávu vylisovanou z nastrouhaného křenu nebo směs strouhaného křenu s cukrem. V minulosti se používal křen zejména zevně. Přikládal se na omrzliny a klouby postižené revmatismem a ještě v nedávné době.
Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemno 2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemno 3. Pak nastrouhaná jablka i křen smícháme, přidáme vinný ocet, sůl, cukr, vodu a vše důkladně promícháme 4. Naplníme do čistě vymytých skleniček, uzavřeme a sterilujeme minut při °C. Hermelín je sýr kruhovitého vzezření s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. V Čechách se prodává pod různými názvy jako hermelín nebo camembert. Má výraznou chuť, hodí se k červenému vínu a především se dá připravit mnoha způsoby, například nakládaný je opravdu výborný.
Jednoduchý recept na domácí nakládaný lahůdkový křen s jablky. Starší křen bývá vyčichlý. Kromě čerstvého křenu se v každém obchodě s potravinami dá zakoupit i křen strouhaný ( nakládaný ). Nabízí se buď samostatný nebo s jablky , se smetanou nebo třeba s chilli papričkami.

Zakoupený křen omyjeme a necháme ponořený den ve studené vodě s octem. Po očistění křen nastrouháme do misky, ve které je ocet, aby nám křen nečernal, při strouhání promícháváme. Pak spaříme hodně horkým vývarem, ne náhražkou, a dochucujeme cukrem, octem, osolíme a oleje přidáme tolik, aby se křen pěkně leskl. Postrouhaný křen smíchaný s medem podporuje trávení a prokrvuje tkáně. Pozor si musejí dávat lidé s onemocněním žaludku, pro ně není křen vhodný.
Aby se uchovala jeho typická štiplavost a ostrá chuť, křen se nesmí dlouho vařit. Předkládáme návo jak si připravit křen do zásoby přes zimu. Vodu s octem a solí přivedeme k varu a do vody rozklepneme opatrně vejce.
Vaříme asi čtyři minuty, poté děrovanou naběračkou vyjmeme, propláchneme studenou vodou, scedíme a necháme okapat. Strouhaný křen rozšleháme s majonézou a ušlehanou smetanou, přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Recept je zařazen do kategorie Omáčky. Křen s jablky , recept s názvem - Křen s jablky. Výborný je také křen se smetanou jako příloha.
Můžeme používat jako přílohu i jen čerstvě nastrouhaný křen pokapaný citronovou šťávou. Křen a jeho výrazná chuť má své místo v kuchyni. Je nejen cenným zdrojem vitamínů, ale má i léčivé účinky.
Křen je nejlepší čerstvý, o tom není pochyb. Ne každý má možnost zeleninu takto skladovat, řešením může být nakládaný křen. Kilogram kořenů namočíme na hodinu nebo dvě do studené vody, poté omyjeme, oškrábeme a najemno nastrouháme. Nálev připravíme svařením dvou skleniček vody, trošky octa, soli a cukru.
Přisypeme křen a ještě pár.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.