Káva bez kofeinu tvoří asi celkové spotřeby kávy. Dodává se jak zrnková káva bez kofeinu a mletá káva bez kofeinu, tak i rozpustná. Ačkoliv název může mást, bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu.
V jednom šálku bezkofeinové kávy (2ml) zůstává asi 2–mg kofeinu, oproti tomu šálek klasické kávy. Bezkofeinová káva podporuje zvýšenou kyselost žaludku jako běžná káva. Ja ti odporúčam meltu, je to bezkofeinová náhrada kávy, vyrobená z raže a čakanky. Chuť je veľmi podobná káve a je zdravá a môžeš vypiť aj liter.
Káva navíc blahodárně působí i na další oblasti lidského zdraví, třeba jako prevence proti Alzheimerově chorobě nebo rakovině. Pokud ale nechcete nic ponechat náhodě, bezkofeinová káva může nastartovat den ne množstvím kofeinu, ale celým rituálem samotného pití. Oblíbenost kávy bez kofeinu v současné době roste. V kávových zrnech můžeme dále najít škodlivou kyselinu chlorogenovou. Bezkofeínová káva je káva , v ktorej bol zredukovaný kofeín až o percent.
Káva nie je úplne bez kofeínu: jedna 2ml šálka obsahuje približne 3-mg. Určitě jste si všimli, že se v nabídce kaváren objevuje i káva bez kofeinu. Pojďme se tedy na variantu bezkofeinové kávy podívat pod drobnohledem a říct si, proč ji pít či nepít, jak chutná a jak se kofein z kávy vlastně odstraňuje. Není divu, že se kolem bezkofeinové kávy kupí mnohdy protichůdné názory.
Tajomstvo vyváženej chuti a ľahkosti je v starostlivo vyberaných kávových zŕn kávy Arabica. Káva nás dokáže nakopnout jak fyzicky, tak mentálně. Nezvyšuje energii v těle, ale brání centrální nervové soustavě, aby se zklidnila. Podle Oriho Hofmeklera, experta přes výživu a fitness, má káva neuroprotektivní účinky a pomáhá nám udržovat naše svaly „mladé“, jakmile ji konzumujeme před tréninkem.
Káva je pestovaná na farme, ktorá po dobu minimálne rokov nepoužíva pesticídy a iné chemické látky. Káva sa pestuje izolovane od ostatných tradičných druhov kávy. Farmár je povinný disponovať plánom na rotáciu zberu tak, aby sa neporušovala kvalita pôdy eróziou a odčerpávaním minerálnych látok.
O tom, jaký bude mít káva účinek na náš organizmus, rozhoduje ale také načasování její konzumace, kvalita kávových zrn a způsob přípravy. Plno lidí se chce vyhnout kofeinu, ale nechtějí se vzdát kávy. Jak se taková káva vyrábí? Mnohé maminky počas tehotenstva, alebo kojenia preferujú bezkofeínovú kávu. Keďže sa vo voľnom čase trošku venujem aj káve, jej praženiu, tak sa ma niekedy pýtajú, či je takáto káva bezpečná, zdravá.
Preto mi napadlo, že by bolo možno. Někteří bez něj nemohou existovat, jiným jeho větší přísun nedělá dobře. Jelikož jej všichni nemusí, můžete se na trhu setkat s tzv.
Nutno ovšem zmínit, že se jedná o úpravu standardních odrůd. Avšak kofein (ale i bezkofeinová káva ) zvyšují vylučování žaludeční kyseliny, čímž vzniká riziko peptického vředu. Když už se budeme zabývat hledáním náhražek za klasického “turka”, je prý lepší alespoň káva přefiltrovaná, která prý velké množství škodlivin ničí, nebo i instantní.
Káva – rostlina, ale hlavně nápoj, který v různých variantách pijí miliony lidí po celém světě. Existují různé odrůdy kávy a samozřejmě různé kvality, která se odrazí i na zdraví. V našem E-shopu Vám nabízíme výběrovou praženou kávu, kterou pražíme v naší rodinné pražírně kávy v Napajedlích. Navazujeme tímto na rodinnou tradici, kdy se zde káva pražila již před vice jak lety, a to našimi prarodiči. Zpracováváme výběrovou kávu ze všech světových kontinentů.
Neprůstřelná káva se připravuje tak, že se do ní vmixují dvě lžičky másla a trocha zahuštěného kokosového oleje, hlavně při tzv. Výhrady k takovéto „snídani“ se týkají jenom její nutriční nevyrovnanosti, nikoliv jiného zdravotního ohrožení.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.