čtvrtek 17. května 2018

Káva bez kofeinu výroba

Mnoho lidí vám bude zaručeně tvrdit, že kvůli zdravotním či jiným problémům dávají jednoznačně přednost kávě bez kofeinu. Ale většina z nich nemá ponětí, jak se vlastně taková káva vyrábí a co to vlastně znamená, že je bez kofeinu. Kává bez kofeinu bývá častou volbou pro ty, kdo si chtějí vychutnat aroma a chuť šálku kávy bez vedlejšího efektu stimulantu v kávě obsaženého, tedy kofeinu. Víte, jak se tato káva vyrábí?


Abyste si udělali představu o tom, jak se vlastně kofein z kávových zrn dostává, přečtěte si následující řádky.

Pitie kávy je rozšírené po celom svete, najmä vďaka povzbudzujúcim účinkom kofeínu. Je to akási alternatíva tradičnej kávy, no pre ich zdravie oveľa prospešnejšia. Bezkofeínová káva je dostupná vo forme zrnkovej.


Tedy téměř… Existuje i skupina lidí, a není jich málo, kteří z různých důvodů, ať už zdravotních (hypertenze, arytmie…) či jiných, vyhledávají a preferují různé náhrady klasické kávy. Z nemalé škály výrobků je to hlavně káva bez kofeinu , která se v dnešní době podílí na světové spotřebě kávy asi. Zrna se následně do pročištěné vody opět namočí, aby vstřebala aromata zase zpátky.


To se ale bohužel moc nepovede, a i když je tato metoda zdravější, jsou kávová zrna zbavená nejen kofeinu , ale i éterických olejů.

Dítě může být tedy trošku neklidné, ale rozhodně bez újmy na zdraví. Stojí za to zvážit a jistě i zkusit. Dodává se jak zrnková káva bez kofeinu a mletá káva bez kofeinu , tak i rozpustná. Ačkoliv název může mást, bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu.


V jednom šálku bezkofeinové kávy (2ml) zůstává asi 2–mg kofeinu , oproti tomu šálek klasické kávy. Doporučuje se místo klasické kávy pro kardiaky a lidi trpící hypertenzí (podobně jako melta nebo jiné kávoviny bez kofeinu ). Na světové spotřebě kávy se podílí asi. Je káva bez kofeinu stejně zdravá jako ta s kofeinem?


Ač některé studie o účincích kávy zkoumají kofeinovou i bezkofeinovou, podstatné rozdíly zatím prokázány nebyly. Některé výsledky naznačují, že je nápoj bez kofeinu prospěšnější, ale mnozí konzumují kávu bez kofeinu jako součást zdravého stravování, což. Jenže, co když patříte mezi ty, jimž je zapovězen? Pak jistě vezmete zavděk alespoň takzvaným dekafem.


Víte ale, jak káva bez kofeinu vzniká? Možná se vám to nebude líbit. Rozpustná káva si zachovává vlastnosti klasické kávy, obsahuje tedy i kofein, jehož podíl ve výrobku musí podle vyhlášky tvořit nejméně.

Prodává se také instantní (rozpustná) káva bez kofeinu , v tomto případě smí být jeho obsah nejvýše. Z arabiky nebo z robusty? Vypadá jako řešení Chytré horákyně – dáte si svou oblíbenou kávu, ale miminku neuškodíte kofeinem. Je to podobné jako nealkoholické pivo, pokud ho vypijete více, můžete se také opít. Určitě jste si všimli, že se v nabídce kaváren objevuje i káva bez kofeinu.


Pojďme se tedy na variantu bezkofeinové kávy podívat pod drobnohledem a říct si, proč ji pít či nepít, jak chutná a jak se kofein z kávy vlastně odstraňuje. Není divu, že se kolem bezkofeinové kávy kupí mnohdy protichůdné názory. A ako sa vlastne taká bezkofeínová káva vyrába? A koľko vlastne toho kofeínu v káve zostáva, keď je tu uvedené, že kávy je bez kofeínu? Vlastne sa dá povedať, že existujú dva spôsoby, akým sa kofeín z kávy najčastejšie odstraňuje: Európsky proces - asi najčastejšie používaný postup.


Už několik desítek, ba stovek let. Za tu dobu samozřejmě prošla i káva mnoha změnami, inovacemi. Káva sa v tomto prípade. Kávu si dnes můžeme dopřát v opravdu nepočítaně rozličných podobách a úpravách.


I proces výroby kávy se neustále posouvá. Rádi byste si vychutnali vhodnou alternativu kávy bez kofeinu v BIO kvalitě? Nekáva je přirozeně bezkofeinová alternativa ke kávě vyrobená z praženého ječmene v BIO kvalitě.


Není to káva – nemá konkurovat a nikdy nebude klasické kávě. Je pražená z ječmene, který přirozeně neobsahuje žádný kofein a není. Jedna z nich je třeba příprava jediného kávového nápoje, do kterého instantní káva opravdu patří – a tím je řecké ledové frappé.


Instantní káva má obecně méně kofeinu , než ta klasicky připravená – podle výzkumů je podíl až kofeinu v instantní kávě až 6x menší. Menší je i podíl antioxidantů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky