pondělí 23. prosince 2019

Raclette brambory

Raclette brambory

Raclette se nedela s masem! U vari se brambory a na lopatickach se roztavi syr, ktery si pak nalijete na ty brambory a okorenite patricnym korenim. Syr se pouziva raclette , nicmene ackoliv ve Svycarsku je jich neuveritelne mnozstvi, u nas tak nejak chutnaji vsechny. Podle chuti a potřeby je poté buď oloupejte, nebo ne.


Nechte je však ohřívat na vrchní desce ,rakletovače‘ nebo jinde v teple. Měkké brambory oloupáme, máme-li nové brambory neloupáme je, ohříváme je na vrchní desce rakletovače, nebo jinde v teple. Plátky sýra roztavíme v pánvičkách rakletovače. Nemáme-li rakletovač, použijeme pánev, ohnivzdorný talíř nebo zapékací.


Jednotlivé plátky sýru postupně vkládáme do pánviček a zapékáme pod grilem. Mezitím si na talíři připravíme brambory , které můžeme či nemusíme loupat, nakrájíme, popř. Necháme je okapat a uchováme tak, aby nevychládly. Hlavní roli u raclette hrají teplé vařené či pečené brambory. Roztavený sýr seškrábněte na horkou bramboru, lehce opepřete a pojídejte s. Každý host dostane talířek a ubrousek a odebírá si.


Na mističky se přidávají libovolné přílohy jako vařené brambory , čerstvá nebo kyselá zelenina, cibule či plátky slaniny. There is no cooking in advance – except to boil some potatoes – and the preparation is limited to chopping up a few vegetables and plating up the cheese. With so many different types of raclette to choose from, we explore the advantages and disadvantages of each. Nejvhodnější přílohou k této specialitě jsou brambory vařené ve slupce. Na pánvičkách lze samozřejmě.


Vlivem tepla se sýr roztaví a spojí všechny ingredience do jednoho celku, který si pak seškrábne na talíř. Díky dvěma patrům rakletovacích grilů můžeme současně s raclette připravovat ještě různé přílohy jako opečené toasty, zeleninu nebo brambory , které si pak každý ze strávníků přidá podle chuti. Na rozpálený gril vložíme alobalem obalený sýr raclette. Předvařené brambory rozmáčkneme, aby se lépe opékaly.


Během toho si na talíř nachystáme kornišonky a perlové cibulky. Opékané brmabory otáčíme a osolíme. Chléb potřeme česnekem.


Selské raclette - recept: Čerstvě uvařené brambory scedíme a horké vysypeme na mísu, kterou umístíme uprostřed stolu. Mezitím připravíme na stůl uvařené horké brambory ve slupce, okurky, cibulky, pepř a tenké plátky tmavého chleba. Sýr zakrátko začne tát. Okamžitě po vyndání z trouby si každý sám nabírá sýr z misky a potře jím bramboru.


Fondue set Zürich Küchenprofi - o švýcarskou pochoutku ze sýra roztaveného nad ohněm. Koláč lenivé hospodyně recepty, - recepty, večeře brambory s raclette. Název raclette zní exoticky, ale nemůže být snad nic jednoduššího. Brambory si loupe každý sám.


Gratinované neboli zapékané brambory se sýrem patří k tradičním jídlům ve francouzském Savojsku či v některých švýcarských regionech. Dnešní recept vychází z těchto inspirací, ale používá některých menších obměn. Pokrm je obohacen o čerstvý listový špenát, brambory se dusí či opékají na smetaně a jako sýr pro roztavení jsme pro tentokráte vybrali. Grilování ve stylu raclette je vlastně dílem švýcarských pastýřů. Jejich zvykem bylo, že seděli kolem ohně, na kterém si připravovali vařené loupané brambory se sýrem.


Když se však jednou pastýři vlivem velkého tepla sýr roztekl, byla raclette pochoutka na světě. Připravuje se z roztaveného „připečeného” sýra, v horkém stavu se konzumuje s vařenými brambory či chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky