čtvrtek 31. prosince 2015

Těsto na celozrnné rohlíky

Začínáme na širší straně. Celozrnné rohlíky necháme na plechu ještě tak půl hodinky kynout. Pomažeme vajíčkem a posypeme semínky nebo mákem.


Tu roztáhněte do tvaru trojúhelníku a poté ho zaviňte do tvaru rohlíku. Každý rohlík mírně zahněte a skládejte s dostatečnými rozestupy na plech.

Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě minut kynout. Právě mám těsto v pečce, uvidím jak dopadnou až budou hotové ještě napíšu jaké jsou Rohlíky , spíš housky jsou upečené S těstem se mi špatně pracovalo, strašně lepilo, v pečce krásně nakynulo, ale když jsem ji otevřela hned spadlo, zdá se mi, že je tam droždí moc. Neváže tak dobře jako těsto z bílé mouky. Na pečení používámouku celozrnnou pšeničnou, tmavou mouku žitnou (někdy označená jako chlebová), částečně mouku pšeničnou polohrubou.


Domácí rohlíky se hodí nejen na snídani nebo svačinu, ale protože se blíží Silvestr, můžete je samozřejmě využít i na jednohubky. Můj pokus o zdravou fit verzi z celozrnné mouky se povedl hned napoprvé, a to i když jsem použila sušené droždí, se kterým je celý proces o trošku rychlejší, protože se nemusí čekat na vzejití kvásku. Potom rohlíky nebo jiné tvary potřeme vlažným mlékem.


Sypeme semínky solí, kmínem nebo necháme jen tak bez ničeho a pečeme ve vyhřáté troubě na 2- 2°C -minut.

Na dno dáme kastrůlek s vodou, aby se v troubě vytvořila pára. Tyto rohlíky jsme od uveřejnění článku začali péct každou sobotu na snídani. Těsto si udělám den předem večer, jen vypracuji těsto (používám na to pekárnu, která ho hněte minut) a nenechám kynout.


Z těsta hned vytvaruji rohlíky , dám na plech a šoupnu přes noc do lednice. Kolem třetí ráno mě budívá syn. Krok 9: Mezitím zapněte troubu na 2stupňů na horní a spodní ohřev s tím, že na dno trouby položte starý plech.


Když je vykynuto, umístěte první plech do dolní třetiny trouby, do spodního plechu na dně nalejte asi 2ml vody a troubu rychle zavřete. Bude v ní vlhko, díky tomu rohlíky alespoň trochu vyběhnou. Poctivé domácí bílé pečivo. Doma pečené housky, rohlíky nebo pletýnky bez chemických přísad. TENTO RECEPT JE TVOŘEN POUZE PĚTI SUROVINAMI KTERÉ DO PEČIVA PATŘÍ!


Upéct kvalitní rohlíky je práce tak na hodinku a když si přivstanete, můžete je mít vyndané z trouby dřív, než se vzbudí ostatní členové rodiny. A když si těsto připravíte večer, půjde to po ránu ještě rychleji. Po jeho skončení těsto vyjměte, rozválejte na plát, nakrájejte na trojúhelníků a od delší strany je zarolujte tak, aby vznikly rohlíky.


Narovnejte je na plech s pečicím papírem a nechte ještě půl hodiny kynout. Pečte v troubě předehřáté na 2stupňů asi minut dozlatova.

Nastavení pekárny: Program Těsto. Postup: Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, umotáme rohlíky , naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou - minut. Někde na internetu jsem zahlédla recept na sladké rohlíky s oříšky.


Našla jsem je pod názvem italské rohlíky , ale nevím zda Italové tyto rohlíky připravují nebo to je jen shoda náho že mají tento název. S těstem se pracovalo fajn, trochu lepilo, ale pokud pořádně posypete pracovní desku moukou, nebudete mít žádný. Sehnat opravdu celozrnné pečivo v běžných prodejnách bývá kumšt. Zkuste si celozrnné rohlíky upéct doma. Není to nic těžkého, jen je třeba počítat, že rohlíky z celozrnné mouky budou hutné.


Jak připravit těsto na rohlíky v domácí pekárně. Ingredience dejte do nádoby podle uvedeného pořadí, čerstvé droždí do mléka a sůl až nakonec, anebo sušené droždí až nakonec, sůl do mléka. Vložte do pekárny a zapněte program těsto. Za cca dvě hodiny si přijdete pro vykynuté těsto , které se nebude lepit.


Ahoj Martino, rohlíky vypadají skvěle, zrovna peču ze špaldové celozrnné mouky a polohrubé - tak půl na půl - bagety. Peču často, jak chléb, rohlíky , veky, bagety i ciabatty. Je to hned pryč (což mě těší : )). Jen mám malinkou námitku. Nepoužívám oliváč, ale zásadně jen a pouze sádlo.


Z nasledujúceho množstva vyšlo stredne veľkých rohlíkov. Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky. Všetko spolu zmiešať a nechať na kuchynskej linke odpočívať hodín vo fóliou prikrytej nádobe. Vyberte si ze stovek receptů na Domácí celozrnné pečivo, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Domácí celozrnné pečivo.


Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Domácí celozrnné pečivo receptů z čech i ze světa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky