Rodinná pražírna výběrové kávy z celého světa v srdci Slovácka. Naše káva je vždy čerstvě pražená. Právě ty dávají kávě chuť a aroma. Jak nechat během pražení tyto oleje vyniknout je tajemství každého pražiče.
Neexistuje totiž přesný návod. Mezi faktory, které pražení ovlivňují patří například atmosférický tlak, teplota, doba pražení i kvalita kávových zrn. V průběhu pražení je tedy jedním z úkolů.
Jakmile se shodnou na nejlepším vzorku, pražič upraví další parametry pražičky tak, aby využil všechen potenciál kávy. Parametry jsou: teplota a průběh teploty během pražení, přísun vzduchu, rychlost pohybu bubnu pražičky a doba pražení. Při tomto jevu dochází k rozkladu tuků a karbohydrátů a začíná se tvořit typická chuť a aroma kávy. Doba pražení závisí na tom, zdali chceme kávu světle či tmavě praženou. Tmavě pražená káva se praží déle, má tmavší barvu zrn, chuťově je silnější a výraznější a má minimální acidiitu (kyselost).
Při pražení dochází ke změně chuti kávy. Klíčovými faktory pražení jsou teplota, doba pražení a složení. Tyto látky jsou rozpustné ve vodě a tím nám poskytují onen charakteristický zážitek, který oceňujeme při vychutnávání kávy. Upraží-li se zrna při nižší teplotě nebo nedostatečně dlouho, pak aromatické oleje nevystoupí na povrch a káva má. Kávová zrna nabývají objem a ztrácí vlhkost.
Mění se jejich barva z původní světle zelené na hnědou. Kávu lze upražit na různé stupně pražení. Zjednodušeně řečeno mohou být zrna světle pražená, středně pražená, tmavě pražená nebo zcela.
Káva pražená vydrží týdny a mletá maximálně hodiny. Zatímco zelená káva je čerstvá několik měsíců, tak pražená kávová zrna vydrží čerstvá v horizontu týdnů, v optimální kvalitě zhruba 2–týdny při správném skladování. Vlevo pražená zrnka, vpravo nepražená, zelená káva Pražení je o tréninku.
Stejně jako sportovec nevytvoří rekord při prvním pokusu, ani pražič neupraží excelentní kávu napoprvé. Tím dochází ke stejnoměrnému opražení všech zrn. Velikost a tvar zrna jsou důležitými elementy, jež je nutno. Su to kavy z konkretnych fariem, limitovane edicie. Kupujeme ju ovela drahsie ako kolegovia na Slovensku a davame ju za podobnu alebo nizsiu cenu.
Milan, musis si uvedomit, ze kava je moc a moc lacna. Ak sa pzories kolko prace je za nou zistis, ze toto sa v normalnych ekonomikach neda robit. Zistis, ze vacsina kavy vo pijes su ludske tragedie. Zelenou (surovou) kávu nelze použít k přípravě kávových nápojů. Každá káva (odrůda) i každá sklizeň je jiná a neexistuje univerzální recept na to, jak připravit tu zaručeně nejlepší a nejchutnější kávu.
PORTA prohlašuje, že všechny údaje o zákazníkovi, které získá spolu s jeho objednávkou zboží, jsou shromažďovány, zpracovávány a ukládány pouze pro účely splnění jeho objednávky a pro účely dalšího nabízení obchodu a služeb tomuto zákazníkovi v souladu se zákonem č. Nakupte či prodejte použité stroje na pražení kávy a další stroje určené k produkci kávy. Pražení kávy je nekončící proces poznávání, objevování a učení. Využijte našich výhodných služeb a usnadněte si vyřízení celého obchodního procesu.
Suché zpracování (natural, dry-processed) Tato metoda zpracování je nejjednodušší a finančně nejméně náročná a mimo jiné také nejstarší metoda zpracování kávy.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.