V prvním dílu našeho miniseriálu o přípravě espressa jsme probrali hlavně teorii. Tentokrát se budeme krok za krokem věnovat praxi. Správná příprava espressa. Do espressa se nepřidává mléko, na chuti je proto každé baristovo zaváhání poznat. Standardně se espresso připravuje do malého šálku o objemu 60–ml.

Určit základní recept na espresso je velmi složité, jelikož záleží na požadavcích každého člověka. Začneme namletím kávy a správnou volbou její hrubosti, aby káva nebyla ani příliš slabá, ani příliš hořká. Příprava espressa krok za krokem.
Podíváme se na správný způsob stlačení kávy a na to. Espresso macchiato „Makijáto“ znamená skvrnitý, což charakterizuje tento nápoj. Na povrchu mléčné pěny má totiž hnědé skvrny od kávy.
Pro dobré espresso je typických několik následujících parametrů: Přes jemně mletou kávu má po dobu – vteřin protékat horká voda cca stupňů Celsia, a to pod tlakem 9–barů. Výsledkem musí být až ml kávy (malý šálek). Pokud trváte na velkém expressu, měli byste malé espresso dolít horkou vodou.
Jak si vybrat espresso? Jedná se o variantu, která je noční můrou znalců kávy. Nicméně espresso s mlékem je oblíbená varianta. Každý si zvolí, zda si do svého espressa přidá studené či teplé mléko nebo smetanu.
Zřejmě tedy nemá název souvislost s tlakem, při kterém se tento druh kávy připravuje (ex- = vy-, presso = tlačit). Pokud máme příliš jemně namletou kávu a upěchujeme jí, sítko se ucpe. A pokud máme hrubě namletou nebo málo upěchovanou kávu, tak espresso je slabé a nemá celistvou cremu - zlatohnědou pěnu na povrchu). Páku nasadíme na kávovar a připravíme.
Ranní kávové receptury. Najděte recepturu, která vám bude nejvíce vyhovovat a díky široké nabídce kávových směsí si můžete ozvláštnit svá rána. Nicméně, pokud milujete kávu jako my, brzy i pro vás bude hračka připravit espresso , nebo filtrovanou kávu, na kterou se nejen vaše návštěvy budou neskutečně těšit. Byla vynalezena v Itálii a již samotný název „ espresso “ znamená „dát pod tlak“, což v zásadě popisuje postup přípravy kávy.
Kolem espressa panuje, především u nás v České republice, stále mnoho. Uvařit výborné domácí espresso je s přístroji Sage velmi snadné. Mezi různými způsoby přípravy stále dominuje espresso , jako jedna z nejchutnějších a také nejjednodušších variant. Topný systém Thermoblock v kombinaci s italským 15ti barovým čerpadlem vždy zajistí dokonalou extrakci kávy.
Okénko pro domácí kutily: domácí příprava espressa je specifickou problematikou a věnuje se jí článek Domácí espresso. Okénko pro profesionály: Chce-li si barista ověřit správnost přípravy espressa, provádí kontrolu váhy jak kávy vsypané do portafilteru, tak váhy výsledného extraktu. Toto měření je přesnější.

Ristretto, espresso , doppio, lungo. Najčastejšie spôsoby prípravy kávy bez mlieka na espresso kávovaroch. Espresso , nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo stupňov pod tlakom barov počas cca sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom.
Italové si v kavárnách objednávají nejčastěji právě ristretto. Jeho příprava je ze stejné dávky kávy, jako espresso , ale doba průtoku je jen vteřin. Jsme česká pražírna výběrové kávy, kterou nakupujeme osobně z rukou farmářů a každý den pro vás pečlivě pražíme.

V Praze provozujeme kavárny, cukrárnu a také eshop, který voní kávou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.