Doporučené teploty pro teflonové pánve jsou obecně do 2°C, běžná teplota při smažení na oleji je ale obvykle okolo 1°C. Když ale zahříváte pánev nebo nádobí bez potraviny, teplota povrchu může velmi rychle přesáhnout 3°C. A právě to jsou momenty, kdy se PFOA z teflonu může uvolňovat. Současné pánve umožňují v závislosti na modelu vaření jak na plynu, elektřině, sklokeramice a některé dokonce i na indukci.
Informujte se u výrobce, ve specializovaném obchodě nebo přímo na obalu pánve , zda se hodí na váš sporák. Materiál reaguje na teplotu a škodí pak zdraví. O zprávě, v níž se hovoří o tom. Teflonové pánve škodí zdraví – potvrzeno!
Nepřilnavý povrch – to je hlavní výhoda teflonových pánví, které nechybějí prakticky v žádné domácnosti. Nyní se však ukázalo, že při vysokých teplotách se z tohoto materiálu mohou uvolňovat chemické látky, které způsobují zdravotní problémy. Před dvěma lety si nechala zásilková firma Quelle prověřit teflonové pánvičky od asijského výrobce v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně.
Povrch pánví se začal loupat, jen co do nich v laboratoři napustili kyselinu octovou, kterou naředili jako na zálivku salátu, a pak pánve na chvíli zahřáli. Zjistili, že jim nejen škodí , ale přímo je i zabíjejí. Postavit klec s kanárkem v kuchyni proto není nejrozumnější. Výrobci přiznávají, že teflonové pánve budou i nadále prodávat. Je totiž na lidech samotných, jak se zachovají ke svému zdraví.
Pokud budou chtít dál smažit na teflonu, nabídneme jim ho. Když teflonové nádobí začínalo, bylo považováno za to nejlepší, co se zdravého vaření týká. V současné době se začala většina odborníků dohadovat, zda naopak tento druh nádobí není zdraví škodlivý a často i nebezpečný. Nejnovější poznatky ukazují, že chemické látky, které se z teflonového nádobí při vaření uvolňují, mohou být pro lidské zdraví a životní prostředí mnohem škodlivější, než se doposud předpokládalo. Zatím je známo, že teflonové povrchy způsobují lidem symptomy chřipky - horečku a zadýchanost.
Nicméně nechám vše odborně prověřit, řekl Právu. Vědci se stále nemohou shodnout na teplotě, při níž k tomuto uvolňování dochází. Nejčastěji se uvádí přibližně 3- 3°C, přičemž se zvyšující teplotou se. Tyto pánve patří díky nižší ceně a univerzálnosti k vyhledávaným.
Teflon představuje v tomto případě tenkou povrchovou vrstvu. Ta je primárně nepřilnavá a nijak se nevstřebává do připravovaného jídla. To však nemusí platit v situaci, kdy rozpálíte teflonovou pánev na více než 2°C.
Někdy ale může teflon vaše zdraví naopak ohrozit. V čem tkví škodlivost teflonu a jak se jeho negativním vlivům vyhnout? Projevy trvají jen několik dní. Lékaři ale mají zkušenosti s množstvím úmrtí, které tyto výpary způsobily.
Dvě látky uvolněné z teflonové pánve mají spojitost s rakovinou, další dvě ovlivňují skleníkový efekt a takto bychom mohli pokračovat velmi dlouho. Většina teflonové nádobí používá PTFE nebo fluorpolymerních formulace, které jsou použity sloučeniny na kovové pánve a hrnce. Pečení obvykle používá na bázi silikonu, nepřilnavé nátěry. Tyto povlaky se jen těžko vazbu s jinými látkami a vytvořit hladkou varnou desku.
Netreba zase to prežívať tak že všetko škodí lebo naozaj všetko skodí , - dokonca aj čistý vzduch škodí pretože kyslíkom vlastne starneme. Při teplotě nad 250°C z něj totiž začínají unikat zdraví škodlivé látky. Nekvalitní teflonové pánve mohou poškodit kovové předměty. U kvalitního teflonu se tohoto bát nemusíte.
Jakmile se na pánvi objeví místa, kde se začne jídlo přichytávat, raději pánev vyhoďte. V neposlední řadě je důležité si uvědomit, že i nádobí je spotřební zboží a že jeho životnost není neomezená. Pánve či hrnce s poškozeným povrchem je lepší vyhodit a vyměnit je za nové, které nebudou pro naše zdraví závadné. A nyní už záleží jen na Vašem úsudku a moudrém porovnání.
Dejte pozor již při nákupu, na trhu byly již zachyceny i levné výrobky, které nepřilnavý povrch pouze „napodobovaly epoxidem. Dobrou volbou jsou dnes pánve s keramickým povrchem, který je nepřilnavý, nepoškodí se tak snadno a neobsahuje zmíněné škodliviny. Uvolňování perfluorovaných sloučenin je problematické i.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.