Pekla jsem v echtovní staré formě po babičce, a zbytek těsta v malé dortové formě. Mám plynovku a pekla jsem hodinu a 10min na mírný stupeň, ke konci jsem formu odklopila. Nádherně voní po mandlých a báječně chutná.
Mně se v ní peče dobře (ne že bych poslední dobou pekla ), dobu pečení nevím, podle zapíchnuté špejle. Beránka jsme měli ozkoušeného, jak dlouho to přesně trvá, ale vehementně nám ho peče babička, tak už zas nevím. Jinak kameninové formy miluju, dýchá z nich na mě teplo domova.
Jsou hnusně drahé, ale nádherné. Vánočka v kameninové formě recepty, které budete milovat. Dělala jsem ho v klasické kameninové formě. Nikdy jsem jí neměla tak krásně hnědou jako je z kameninové formy.
Zůstává žlutá až trošku nahnědlá. Peču v ní opravdu hodně, a když to dávám do trouby, tak pod to dám plech, protože je to takové vratké. Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.
Nejčastěji používaná těsta.
Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Péct ho můžete v klasické keramické formě po babičce. Prodávají se také formy smaltované, které v kuchyni působí velmi dekorativně. Nebo využijte praktickou formu ze silikonu. Abyste beránka lépe vyklopili, namočte kameninovou formu hodinu před pečením do studené vody.
Tradice pečení velikonočního beránka z těsta prý vznikla tak, že na bohatších stolech býval beránek skutečný, masový a ostatní jej takto nahrazovali. Ať už to tak bylo nebo nebylo, faktem zůstává, že dnes na velikonočním stole málokdy chybí upečený a ozdobený beránek. Intersparu , která má i kameninovou poklici s oušky -zádíčka a protože tato forma se ukázala menší asi o třetinu, těsta bylo více.
Tak jsem nezaklopila, ale použila jako klasickou formu i zádíčka. Tématické fráze: doba pečení vánočky jak zaplést vánočku doba pečení vánočky ve formě pečení vánočky v kameninové formě jak péct v kameninové formě jak dlouho péct vánočku ve formě vánočka bez rozinek vanocka doba pečení vánočka v kameninové formě recept na vanocku v kameninove forme jak zaplést vánočku. Forma má hnědou glazuru.
V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce. Dvakrát jsem v ní pekla, ale pokaždé to dopadlo stejně, bábovka nešla vyklopit, dostala jsem ji ven po částech.
Máte někdo nějaký fígl na to, aby šla bábovka normálně vyklopit? Do hrnku nalijte část mléka, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíce mouky a lžíci cukru. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, část dejte stranou, přidejte do mísy sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, fenykl, žloutky rozmíchané se zbylým mlékem, cukr a vlažné máslo.
Hlavne preto, lebo som to chcel piecť v remoske.
Lenže, vyrobil som si príliš tučné a krátke šulce, tak mi z toho vyšla bežná vianočka. Keď som ju skrútil do formy, bolo z nej obrovské céčko. To pri pečení napuchlo, takže výsledná „vianočka“ definitívne stratila svoj tvar, asi ako napučaný kulturista na steroidoch. V silikonové formě jsem několikrát. Silikon u mě od té doby pro pečení prohrál.
Bábovka se v něm pekla mnohem déle než v kovové formě a chuťově byla mdlá oproti výborné chuti z kovové formy. Tak ji vytáhnu a uprostřed (kolem toho vnitřku, té rourky) je skoro tekutý těsto. Proč mi to ty formy dělají? Mám to píct na míň (než když peču v normální plech. fomě) a dýl? Jak píšeš v části o formě , přijde mi nepraktické mít v kuchyni formu, kterou použiju jednou za rok.
Jednou jsem pekla bábovku ve formě ze skla a tam to bylo ještě horší. Svým článkem jsi mě dost naladila a nalomila moje odhodlání nepéct a koupit. Ale letos nevím, nevím. Asi se půjdu poohlédnout po nějaké menší vhodné formě a pustím se do pečení :o).
Můj syn to určitě taky ocení.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.