Mají výrazně vysoký glykemický index. Právě pro tento nízký sytící efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a rýžové chlebíčky nejsou vhodné nejen při redukci, ale ani při udržování hmotnosti, říká Katarína Skybová. Glykemický index rýžových chleba je dokonce vyšší než má čokoláda.
Co je to glykemický index a jak ovlivňuje výběr pečiva. Jak to s těmi kaiserkami je a jestli jsou zdravější než bílý rohlík nebo rýžové chlebíčky. Jestli je rýžový chlebíček zdravější nebo dietnější než bílé nebo tmavé pečivo. Jak si máme ideálně vybírat pečivo podle jeho označování. Podobne vlastne fungujú aj sladkosti, až na to, že tieto chlebíčky neobsahujú v sebe tuky ako ďalší zdroj energie.
Uložte si chlebíčky rýžové Racio do svého jídelníčku zdarma. No difference in body weight decrease between a low- glycemic - index and a high- glycemic - index diet but reduced LDL cholesterol after 10-wk ad libitum intake of the low- glycemic - index diet. Schwingshackl L, Hoffmann G. Vyjádření Glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 1má právě glukóza. Nejedná se ale o hodnotu nejvyšší.
Letos se již po osmé koná v Česku osvětová kampaň „j únor“, která má upozornit na rizika nadužívání alkoholu. Jedním z nich je i vysoká energetická hodnota alkoholických nápojů. Na polomáčené, čokoládové či vanilkové rýžové chlebíčky tedy zapomeňte. Z hlediska výživových hodnot se mohou rovnat jiným nezdravým sušenkám a zákuskům. Až budete příště kupovat rýžové chlebíčky , zaměřte se nejenom na energetickou hodnotu a cenu, ale také na výživové údaje které najdete na každém obalu.
Rýžové chlebíčky se vyrábějí tzv. Jde o technologii, kdy se rýžová či kukuřičná zrna díky vysoké teplotě a tlaku zevnitř nafouknou. Dochází tím k lepší stravitelnosti, ale bohužel je to metoda, která zvýší glykemický index výsledné potraviny. Co to pro nás v praxi znamená? To znamená, že udává zvýšení hodnoty krevního cukru – glukózy po požití sledované potraviny v závislosti na čase, ve srovnání s referenční hodnotou.
Referenční hodnota se udává pro čistou glukózu a je rovna 100. U potravin, které neobsahují sacharidy (obsah sacharidů menší než ) se. Většina z vás už asi tuší, že je výhodné dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem, ty tolik nerozhoupou hladinu krevního cukru a zasytí vás na delší dobu.
Brambory v páře jsou lepší než pečené brambory nebo bramborová kaše. Klasické vločky jsou lepší než instantní kaše. Vařená rýže je lepší než rýžové chlebíčky. Celozrnný chléb je lepší než běžný.
Vysoký glykemický index (GI 1až 70) představuje velký podíl rychle vstřebatelných cukrů, což nám pak následně hodně zvýší hladinu glukosy (glukosa je jednoduchý cukr, který tělo využívá jako zdroj energie) v krvi a rozkolísá hladiny hormonů – hlavně teda insulínu. Ačkoli tyto křupavé chlebíčky svádí k tomu, aby se křoupaly samotné, je mnohem lepší je doplnit o bílkovinu. Jako je třeba plátek sýru, aby lépe zasytily a snížil tak jejich vysoký glykemický index.
Také složení potravin může mít svůj nezanedbatelný podíl na růstu obezity. Raději než samotné je ale jezte s tvarohovou pomazánkou, sýrem nebo šunkou. Snížíte tak jejich glykemický index a hlad přijde později,“ radí Jungová. Extrudované rýžové chlebíčky.

Vyrábějí se z té nejbělejší rýže, prosté vší vlákniny. Jejich výživová hodnota je téměř nulová, nicméně glykemický index sahá až k 90. Rovněž jsou kyselinotvorné, tudíž narušují acidobazickou rovnováhu těla, kdy nás taktéž, mimo jiné, okrádají o vápník. Jestli máte křupavé pufované chlebíčky rádi, nemusíte je ze svého jídelníčku vymazat úplně. Nikdy je nejezte samotné - abyste snížili jejich vysoký glykemický index , který při hubnutí dost vadí, doplňte je zdravými tuky, bílkovinami a vlákninou.
S trvanlivými potravinami typu knäckebrot, rýžové chlebíčky , burisony, cornflakes nebo snídaňové cereálie je to poněkud jiné než s kvalitním celozrnným pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.