Na másle zesklovatíme cibuli a přidáme maso, které jsme promíchali se solí a pepřem. Maso osmahneme, aby se zatáhlo. Před dokončením přidáme zátřepku na zahuštění. Postup přípravy receptu.
Cibuli necháme v hrnci zesklovatět, po chvíli lehce zasypeme sladkou paprikou (cca lžičky), rozmícháme a přidáme maso, které prudce orestujeme. Zalijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Přidáme koření a společně dusíme. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou. Vepřová žebírka s houbami.
Dělala jsem ho ještě minulý týden, nafotila a fotky jsem přehodila do počítače. Sice není houbová sezóna, ale pokud jste zmrazily několik na pozdější použití, je čas vybrat je z mrazáku. Na to dáme naklepané osolené a opepřené vepřové maso a orestujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně špetkou.
Na rozpáleném oleji ore. Měkké maso vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a dobře povaříme. Už jsem skoro zapomněla na toto jídlo. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme ji ve větším kastrolu. Houby namočíme do studené vody.
Když je maso poloměkké, přidáme žampiony nakrájené na plátky. Na talířích rozložíme kotlety, podlijeme je omáčkou, na ně navršíme houby a doplníme zeleninovou rýží, kterou připravíme tak, že na oleji osmahneme cibulku, přidáme hrnek spařené rýže, promícháme s cibulí, vsypeme půl sáčku zmrazené zeleniny, zalijeme dvěma hrnky vody, osolíme a minut dusíme. Použila jsem ale houby krátce podušeně a zmrazené, které jsem přidala až před koncem přípravy, kdy bylo už maso skoro měkké. Bylo jich asi trochu víc než je uvedeno v receptu.
Kotlety jsem na okrajích nařízla, aby se nezkroutily. Na kostky pokrájené vepřové plecko, zprudka opečené na sádle a cibuli, podlité vodou nebo vývarem podušené doměkka, servírované podlité smetanovou omáčkou připravenou ze šťávy z masa a dalších surovin, nastavenou houbami. Přesto není na škodu podívat se na hrášek a žampiony z hlediska zdravé výživy. Obě suroviny jsou zajímavé i nutričně. V pánvi rozehřejte olej na prudším plameni.
Přidejte plátky a opečte je postupně z obou stran do zlatohněda. Nelekněte se, že se maso nejprve přilepí na dno pánve – je to ok. Po pár minutách se odlepí a půjde snadněji obrátit. Na sádle orestujeme cibuli do zlatova. Přisypeme maso a necháme zatáhnout.

Poprášíme moukou, zamícháme a podlijeme vývarem. Osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí do poloměkka. Někdo dělá roštěnou, jiný kuřecí, další nejraději na žampionech.
My jsme se tentokrát rozhodli podělit se o recept na netradičně okořeněné vepřové s podzimními houbami.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.